"Overheid moet golfplaten daken snel vervangen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse overheid moet dringend werk maken van de afbraak van daken met verweerde golfplaten. Het risico bestaat namelijk dat die daken asbest afgeven, zo klaagt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) dinsdag aan.

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) waarschuwt in een onderzoek dat uit verweerde asbestdaken en gevels "significante hoeveelheden niet-hechtgebonden" asbest kan vrijkomen. Het probleem stelt zich bijvoorbeeld in de verweerde daken van fietsenstallingen die al tientallen jaren oud zijn. Als het regent kunnen daar asbestdeeltjes worden meegevoerd, die zich later weer kunnen verspreiden. Dat gebeurt in de eerste plaats bij daken zonder goed functionerende dakgoten. Vanwege het mogelijk gezondheidsrisico, vraagt VITO in het rapport dan ook om de daken met golfplaten "prioritair te vervangen".

Het onderzoek van VITO dateert al van 2013. Danen klaagt dan ook aan dat minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) na vier jaar nog altijd niets gedaan heeft met die studie. "Doordat Schauvliege dit advies negeert, is er ondertussen niets structureels gebeurd, waardoor er gezondheidsrisico's blijven bestaan", klinkt het.

Danen kondigt aan dat hij in het Vlaams parlement een resolutie zal aandienen. "De minister mag echt niet langer treuzelen. Door zo'n asbestdaken, bijvoorbeeld boven fietsenstallingen in scholen, worden heel veel mensen blootgesteld aan asbest", zo zegt Danen. Hij vindt ook dat de minister een subsidieregeling moet uitwerken om scholen en burgers te steunen bij het asbestvrij maken van gebouwen.

bron: Belga