Ondernemers krijgen tot 10.000 euro energiepremie per pand van Gents stadsbestuur

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ondernemers die hun bedrijfspanden energiezuiniger maken kunnen van het Gentse stadsbestuur tot 10.000 euro subsidies ontvangen. Om energie te besparen, is er ook nog een begeleidingstraject "energiecoaching", meldt de stad Gent. De premies gelden voor isolerend glas en schrijnwerk, (dak)isolatie, warmtepompen, vloerverwarming en hybride stookketels en voor projecten die de energiecoach van de stad rendabeld vindt.

Per pand dat wordt aangepakt, kunnen ondernemers 10.000 euro ontvangen. In combinatie met de premies van distributienetbeheerder Eandis, kan een ondernemer 30 pct van zijn investeringsbedrag terugkrijgen.

Met de begeleidingstrajecten "energiecoaching" krijgen ondernemers tips om hun gas- en elektriciteitsfactuur te verlagen. Een coach kan ook een actieplan opstellen. Ondernemers die eerder instapten, bespaarden tot een vijfde op hun factuur, aldus de stad.

Ondernemers zijn een belangrijke partner voor Gent om tegen 2050 een klimaatneutreale stad te zijn. "Een win-win voor hun zaak en voor het klimaat", zegt de Gentse schepen van Milieu en Klimaat Tine Heyse (Groen). "Want een lagere energiefactuur betekent ook minder CO2-uitstoot in Gent."

bron: Belga