Muntstukkenschildpad dan toch gestorven

Muntstukkenschildpad dan toch gestorven
Muntstukkenschildpad dan toch gestorven

De schildpad bij wie eerder deze maand 915 geldmunten uit de maag werden gehaald, is dinsdag overleden. Het dier stierf aan een bloedvergiftiging, zo hebben haar dierenartsen bekendgemaakt. Een team Thaise dierenchirurgen verwijderde begin maart voor 5 kilogram munten uit de maag van schildpad Omsin, Thais voor spaarvarken. Het ging om een wereldprimeur. Aanvankelijk ging het na de operatie goed met het dier.

Op zaterdag verslechterde de toestand echter plots. Het team dierenartsen ging opnieuw over tot een operatie. “We hebben geprobeerd, maar konden haar niet meer redden”, zegt dierenarts Nantarika Chansue. Omsin werd 25 jaar oud, terwijl schildpadden normaal gemakkelijk 100 jaar kunnen worden.

Schildpadden zijn in Thailand het lijdend voorwerp van de menselijke traditie om een munt in het water te gooien als geluksbrenger. Omsin bleek plots zijdelings te zwemmen, zonder haar linkerpoot te gebruiken. Dat bleek na een CT-scan en een x-ray omdat ze aan die kant gebukt ging onder het geld.

Bron: Belga