Kwart kandidaat-agenten in Antwerpen is van allochtone afkomst

door
Belga
Leestijd 1 min.

Net nu het Antwerpse korps wordt geconfronteerd met racistische uitlatingen van enkele collega's, blijkt dat de inspanningen om meer politiemensen met een migratieachtergrond aan te trekken stilaan hun vruchten afwerpen. Ruim een kwart van de aspirant-inspecteurs die in 2016 zijn gestart in de politieschool, is van vreemde origine. Dat staat te lezen in de Gazet van Antwerpen. De resultaten van de rekruteringscampagne 'Wij hebben jou nodig' staan in het jaarrapport 2016 van de cel Diversiteit van de Antwerpse politie, dat de krant kon inkijken. De Antwerpse politie kreeg van minister Jan Jambon (N-VA) de toestemming om de rekrutering van nieuwe agenten in eigen handen te nemen. Dat resulteerde vorig jaar in de aanwerving van 60 aspirant-inspecteurs, van wie 15 van allochtone afkomst zijn. "Op dit moment heeft 7 procent van de Antwerpse politieagenten een migratieachtergrond", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "We hebben dus nog een lange weg af te leggen."

Uit het jaarrapport blijkt ook dat het aantal aangiften van haatmisdrijven vorig jaar met 51 procent is gestegen, tot 180 dossiers. Ook die toename wordt gelinkt aan een campagne, die mensen aanmoedigde om van misdrijven als racisme of homofobie effectief melding te maken bij de politie.

Volgens korpschef Serge Muyters gaf hij in oktober vorig jaar al de opdracht om een onderzoek te starten naar de racistische uitlatingen die enkele politiemensen hadden gedaan in een chatgroep. Hij reageert daarmee op de kritiek over een "te laks optreden" van de korpsleiding.

bron: Belga