"Koken gaat niet zonder kost"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De socialprofitsector betoogt vandaag al voor de derde keer in 4 maanden tijd voor een nieuw sociaal akkoord. De onderhandelingen op Vlaams en federaal niveau gaan absoluut niet vooruit, klinkt het. "Koken gaat niet zonder kost. Geen akkoord zonder budget", vat Jan Piet Bauwens van de socialistische BBTK de problematiek samen. Vakbonden, werkgevers en de betrokken Vlaamse en federale ministers onderhandelen al sinds de vorige betoging in december over een nieuw sociaal akkoord. "Officieel zijn dat onderhandelingen, maar ik noem dat eerder samenkomsten", zegt Bauwens. "Er komt niets op tafel, en als we het willen hebben over budget, krijgen we algemene stilte."

Mark Selleslach van de christelijke LBC-NVK treedt hem daarin bij. "Het gaat niet vooruit. Als het voor de regering belangrijk is sluiten ze zich soms nachtenlang op in een kasteel, maar dat geldt blijkbaar niet voor ons. Ik vind het heel erg dat wij altijd moeten betogen, dat meen ik."

Het nieuw sociaal akkoord voor de sector zou er normaal tegen de zomer moeten zijn, maar dat lijkt voor de vakbonden "onhaalbaar aan dit tempo". "We hebben niet het gevoel dat er veel politieke wilskracht is", zegt sectorverantwoordelijke Gert Van Hees van de liberale ACLVB.

Vooral het gebrek aan budget, lijkt een probleem. "Maar als de regering één straaljager verkoopt hebben we direct 10 nieuwe sociale akkoorden", klinkt het laconiek. De betoging brengt naar schatting van de vakbonden ongeveer 12.000 man op de been. "En we blijven betogen tot er een akkoord is", aldus nog Selleslach.

bron: Belga