Een jaar later – Luchthaven valt morgenvroeg kwartier lang volledig stil

Een jaar later - Luchthaven valt morgenvroeg kwartier lang volledig stil

Op Brussels Airport worden morgen zowat 1.500 mensen verwacht voor de herdenkingsplechtigheid een jaar na de aanslagen van 22 maart 2016. Alle luchthavenactiviteiten zullen een kwartier lang stilvallen. “De emoties blijven aanwezig, zelfs een jaar later”, zegt Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport Company. Wat de luchthaveninfrastructuur betreft, is alle schade van de aanslagen hersteld. Emotioneel liggen de zaken uiteraard anders. “De emoties blijven aanwezig, zelfs een jaar later”, aldus Feist. “Veel mensen worden sinds een paar weken geconfronteerd met de emoties en het drama van een jaar geleden.”

Ook de herdenking woensdag belooft een emotioneel gebeuren te worden. Er worden ongeveer 1.500 mensen verwacht. “We hebben heel veel aandacht voor de slachtoffers en hun families. We doen alles wat we kunnen om hen zo goed mogelijk te ontvangen en te omringen, en hen de nodige privacy te gunnen”, zegt Feist. Daarnaast zullen ook onder meer de koning, de premier, minister-presidenten en andere politici aanwezig zijn, net als honderden mensen van de luchtvaartgemeenschap.

Om 7.58 uur, exact een jaar na de explosie van de eerste bom in de vertrekhal van de luchthaven, wordt er een minuut stilte gehouden. Rond die periode worden ook alle luchthavenactiviteiten gedurende ongeveer een kwartier volledig stilgelegd. Er zullen geen vliegtuigen opstijgen of landen, de bagagebanden worden stilgelegd, enzovoort.

Rond 8.30 uur wordt een herdenkingspark ingehuldigd aan het begin van de toegangsweg tot de luchthaven, waar het kunstwerk “Flight in mind” van kunstenaar Olivier Strebelle een nieuwe plaats heeft gekregen. Het beeld stond tot de aanslagen in de vertrekterminal van Brussels Airport. De beschadigingen die het bij de explosies opliep, werden niet hersteld.

Mensen die morgen tussen 6.00 en 9.00 uur op de luchthaven in Zaventem moeten zijn, kunnen de vertrekhal alleen bereiken via het niveau aankomst (+2) of het niveau busstation (0).

bron: Belga