Een jaar later – Aanslagen kostten Brussels Airport Company 40 miljoen euro

Een jaar later - Aanslagen kostten Brussels Airport Company 40 miljoen euro

De aanslagen van 22 maart vorig jaar op de luchthaven van Zaventem hebben Brussels Airport Company uiteindelijk 40 miljoen euro gekost. “De schade bedroeg 90 miljoen euro, maar we hebben 50 miljoen euro gerecupereerd via de verzekeringen”, aldus Arnaud Feist. De CEO van de luchthavenuitbater sprak met Belga naar aanleiding van de herdenking van de aanslagen morgen. De verzekeringen dekten onder meer de schade en de herstellingen aan de gebouwen, en de operationele kosten die rechtstreeks aan de aanslagen waren verbonden (zoals bijvoorbeeld de kosten voor de inzet van extra personeelsleden en voor de prechecktenten die maandenlang gebruikt werden). Afgezet tegen de jaaromzet van Brussels Airport van zowat 500 miljoen euro, gaat het om een “beduidende impact”, aldus Feist.

De aanslagen sloegen ook een gat van zes maanden in de passagierscijfers van de luchthaven. Pas in november lagen de die weer hoger dan een jaar eerder. “We hadden maandrecords in november, december en januari, en zeer goede cijfers in februari”, aldus Feist. “We zitten terug op de trein van snelle groei.”

Na twee maanden van 2017 staat Brussels Airport op 3,1 miljoen passagiers. Dat is ruim 10 procent meer dan op hetzelfde moment in het recordjaar 2015. Of dat betekent dat 2017 een nieuw recordjaar wordt, wil Feist nog niet gezegd hebben. “Maar we zijn heel optimistisch. Hopelijk wordt 2017 het jaar van de heropstanding van Brussels Airport.”

bron: Belga