Betoging socialprofit brengt zeker 14.000 mensen op de been

door
Belga
Leestijd 2 min.

De betoging van de socialprofitsector heeft volgens officiële politiecijfers zeker 14.000 mensen op de been gebracht. De vakbonden zelf spreken van 17.000 deelnemers. De manifestanten zijn intussen aangekomen aan de Brandhoutkaai. De betoging verliep zonder incidenten. De socialprofitsector betoogt al voor de derde keer in 4 maanden tijd voor een nieuw sociaal akkoord, met betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Het overleg met de betrokken Vlaamse en federale ministers gaat volgens de bonden "niet vooruit", waardoor de timing voor het nieuw akkoord in het gedrang komt. Heetste hangijzer was, ook dinsdag, de mogelijke afschaffing van de adv- of "rimpeldagen" (extra verlofdagen voor oudere werknemers, red.). Die piste ligt volgens de vakbonden nog altijd op tafel, maar is voor de bonden niet-bespreekbaar, viel te horen bij verschillende vakbondsafgevaardigden.

Een ontmoeting met politici stond vandaag niet op het programma. "We zien ze genoeg, dat is het probleem niet", klonk het bij Mark Selleslach van LBC-NVK. "Ze weten zelf ook wel wat het probleem is". Er was ook een delegatie van de extreemlinkse PvdA aanwezig tijdens de betoging, met onder meer kopstukken Peter Mertens en Raoul Hedebouw. Daar klinkt vooral kritiek op de federale regering en op minister van Volksgezonheid Maggie De Block. "Eerst de patiënten en dan pas de centen. Wij willen de non-profitsector steunen in zijn strijd, in het parlement maar vooral ook op straat", aldus Hedebouw.

De betoging is zonder incidenten verlopen. Op de Brandhoutkaai volgden na afloop nog enkele getuigenissen van werknemers uit de sector. De manifestatie wordt omstreeks 13 uur ontbonden.

bron: Belga