B-Fast neemt deel aan oefening "EU Richter" op Antillen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Veertig Belgische specialisten van B-FAST nemen van 22 tot 26 maart deel aan de Europese oefening "EU Richter" op de Antillen. Dat meldt de FOD Binnenlandse Zaken. De oefening, die gefinancierd wordt door Frankrijk en de Europese Unie, moet de Europese en lokale actoren van de civiele veiligheid trainen om samen het hoofd te kunnen bieden aan de gevolgen van een aardbeving en een tsunami van grote omvang. Volgens het scenario zal een zware aardbeving plaatsvinden in het noordoosten van Guadeloupe. Deze aardbeving zal een sterke impact hebben op de Antillen, en zal een tsunami teweegbrengen, die de kust van Martinique zal treffen.

Gedurende 4 oefendagen zal de hele operationele hulpverleningsketen getraind worden: van het beheer vanuit de crisiscellen tot de operaties inzake opsporing, hulpverlening en beheer van slachtoffers op het terrein. Meer dan duizend mensen zullen deelnemen aan de oefening.

De Belgische ploeg is samengesteld uit veertig specialisten van de module "USAR" (Urban Search And Rescue), gericht op het lokaliseren, redden en evacueren van overlevenden van aardbevingen, explosies of instortingen.

bron: Belga