VS verbieden elektronische toestellen op vliegtuig

Vliegtuig

Sinds gisteren mogen passagiers die uit acht landen naar de Verenigde Staten reizen geen elektronische apparatuur meer meenemen. De maatregel komt er door een terreurdreiging.

Het gaat om elektronica die groter is dan mobiele telefoons, zoals laptops, iPads, Kindles en camera’s. Mobiele telefoons mogen dus wel nog. De toestellen mogen niet meer in de cabine maar moeten meegenomen worden in de bagage die in het ruim gaat. Bovendien worden ze extra gecontroleerd. De Britse eerste minister Theresa May overweegt volgens CNN een gelijkaardige maatregel.

Terreurdreiging

De maatregel geldt voor vluchten vanuit tien luchthavens in acht landen in Afrika en het Midden-Oosten en komt er vanwege een «ongespecificeerde terroristische dreiging». De negen betrokken vliegtuigmaatschappijen zijn op de hoogte gebracht. Zij krijgen 96 uur om aan de voorwaarden te voldoen. Het gaat onder meer om Emirates, Qatar Airways en Turkish Airlines.

De luchthavens waarover het gaat zijn Caïro (Egypte), Dubai en Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), Istanboel (Turkije), Doha (Qatar), Amman (Jordanië), Koeweit-stad, Casablanca (Marokko) en Jeddah en Riyad (Saoedi-Arabië).

Bommen zonder metaal

Volgens bronnen zou de ban te maken hebben met een terreurdreiging die gelinkt is aan al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP). Die terreurbeweging is de enige die plannen heeft om aanslagen op lijnvluchten te plegen, zo zeiden dezelfde bronnen. Er zouden al enkele maanden bezorgdheden zijn dat terroristen elektronische toestellen willen gebruiken voor aanslagen. AQAP zou bijna of zelfs helemaal in staat zijn om bommen met weinig of geen metaal te verbergen in kleine apparaten. Tot nu toe was er niet genoeg informatie om een verbod in te stellen.