Orlando wil pretpark voor zelfrijdende auto’s worden

Orlando wil pretpark voor zelfrijdende auto’s worden
AFP / Volvo

De stad Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, wil ‘s werelds grootste testgebied voor auto’s zonder bestuurder worden. De nieuwe technologie zou perfect moeten aansluiten op de themaparken en het enorme conventiecentrum in de stad.

Orlando staat in de Verenigde Staten vooral bekend voor zijn pretparken. Zo liggen onder andere Disney World, Universal Studios en SeaWorld binnen de stadsgrenzen. Daarnaast is er ook een gigantisch conventiecentrum en ligt het Kennedy Space Center van NASA even ten oosten van de stad. Alsof dat nog niet genoeg was, wil Orlando nu ook zelfrijdende auto’s een plekje geven. Dat is niet zonder reden. De staat Florida heeft erg flexibele wetten rond de nieuwe soort wagens. Sinds april vorig jaar stelt de wet er expliciet dat auto’s zonder bestuurder toegestaan zijn. De grote steden in de staat moeten de nieuwe technologie verwerken in hun vervoerplan en een strook snelweg van 22,5 kilometer in Tampa Bay is de overheid aangewezen als testgebied.

The City Beautiful gaat nu nog een stapje verder. Een tijdspanne is volgens nieuwssite Quartz nog niet voorzien, maar hoogstwaarschijnlijk zullen de eerste demonstraties plaatsvinden in Epcot, een futuristisch pretpark binnen het Walt Disney World Resort. Nadien volgen tests op een nieuw gesloten parcours van het Kennedy Space Centrum. Als die goed verlopen, zullen shuttlebussen en gedeelde wagens de technologie om te rijden zonder bestuurder mogen gebruiken om de busstroken.

Het is niet de eerste keer dat Orlando zich smijt op vernieuwende snufjes voor de wagen. In 1992 ging de stad onder andere in zee met General Motors om GPS-navigatie uit te testen in huurwagens. Amper een kwarteeuw later is die technologie onmogelijk weg te denken.