Zij kozen voor een microkrediet

Aminata Verschuren
37 jaar, woont in Antwerpen
Aminata Organics

Wat doe je?
Ik werk in de haven, maar daarnaast produceer ik biodrankjes uit mijn geboorteland Mali. Daar drinken de mensen ‘bissap’, een biodrankje op basis van hibiscus. Een paar jaar geleden maakte ik het voor vrienden en het viel zo in de smaak dat ik het op de markt wou brengen.

Hoe heeft een microkrediet jou geholpen?
Met de lening van 1.000 euro die ik van microStart kreeg, kon ik mijn eerste professionele botteling betalen. Vandaag heb ik al vijf drankjes in mijn assortiment (bissap, bissap-gember, bissap-appel, baobab-appel en gemberdrank), waarmee ik regelmatig op biomarkten sta. Je vindt mijn producten ook in gespecialiseerde winkels.

Marc Severi
44 jaar, woont in Hasselt
The Happy Bees

Wat doe je?
Ik besliste van mijn passie voor bijenteelt mijn beroep te maken. Er kroop al zoveel tijd en investeringen in mijn hobby, dat ik mij er evengoed fulltime mee kon bezig houden. Nu verkoop ik met The Happy Bees honing, maar ook wafels en zelfs shampoo en bier met honing. Steeds meer ondernemingen beseffen het belang van bijen voor de mens. Enkele grote bedrijven uit het Hasseltse hebben al interesse in bijenkasten op hun terrein laten blijken en de hotelschool vult pralines met mijn honing.

Hoe heeft een microkrediet jou geholpen?
Na een vruchtbare ontmoeting verstrekte Impulskrediet mij een krediet van 19.000 euro. Zo kon ik mijn eigen huisstijl en website ontwikkelen. Met het geld kocht ik ook extra bijenkasten en al het materiaal dat ik nodig had om mijn producten op markten te verkopen.

Jo Panneels
37 jaar, woont in Sint-Pieters-Leeuw
Lambiekfabriek

Wat doe je?
Samen met drie vrienden die ook echte bierliefhebbers zijn, heb ik de Lambiekfabriek opgericht. Lambiek is een essentieel onderdeel van ons geuzebier. Om tot het geuzebier te komen, moet je oude en jonge lambieken mengen en laten gisten op fles. Zo krijg je de typische bittere, ietwat zurige smaak. Zelf bezitten we geen brouwerij en daarom doen we een beroep op de lokale brouwerij Belgoo om de Lambiek te maken.
Hoe heeft een microkrediet jou geholpen?
We vroegen een krediet van 25.000 euro aan bij Impulskrediet voor de aankoop van wort, hét ingrediënt van Lambiek. Na het brouwen moet de Lambiek minstens een jaar rijpen. Het is dus met het oog op volgend jaar dat we het krediet hebben aangevraagd.

 

Op 20 maart start de Week van het Microkrediet, een initiatief van microStart en Impulskrediet. Meer weten? Surf dan snel naar www.weekvanhetmicrokrediet.be.