Zij hebben twee jobs

Koen Van Saet (links)

34, makelaar bij Deva Immo en cafébaas van De Zoeten Inval

Welke twee jobs combineer je?

“Overdag ben ik sinds twee jaar makelaar bij Deva Vastgoed. ‘s Avonds en in het weekend houd ik sinds tien jaar het café De Zoeten Inval in Kalmthout open. Beide jobs doe ik als zelfstandige.”

Waarom meer dan één baan?

“Ik ben niet gemaakt om stil in de zetel te zitten en televisie te kijken. Ik wil iets om handen hebben. Daarom heb ik naast mijn hoofdjob als cafébaas altijd opleidingen gevolgd. Nu word ik voor het eerst betaald voor een opleiding, via mijn stage als makelaar.”

Wat vind je er leuk aan?

“Het is leuk om jobs te hebben die aansluiten bij mijn interesses. Ik hou ervan mensen in mijn dorp te leren kennen en te werken in een positieve sfeer. Ik kan als zelfstandige ook mijn eigen agenda invullen, zodat ik nog tijd overhoud voor mijn gezin.”

 

Liesbeth Paredis (centrum)

44, maatschappelijk assistente bij woonzorgcentrum Sint-Elisabeth en zaakvoerster bloemenwebshop Kasjpo

Welke twee jobs combineer je?

“Ik startte vorig jaar de opleiding florist vanuit een persoonlijke passie. Toen ik de kans kreeg halftijds te werken als maatschappelijk assistente dichtbij huis, besloot ik dit te combineren met een webshop met bloemen. Recent opende ik mijn winkel in Sint-Katelijne-Waver.”

Waarom meer dan één baan?

“Toen ik veertig werd, maakte ik de balans op. Ik wilde nog iets anders doen dan mijn voltijdse baan in HR. Zonder veel risico te nemen, kon ik een webshop starten. Ook voor de nieuwe fysieke winkel beperkten we het risico door onze garage om te bouwen tot bloemenwinkel.”

Wat vind je er leuk aan?

“Mijn passies komen samen in mijn twee jobs. Ik kan mensen gelukkig maken en creatief werken. Dat geeft een grote persoonlijke voldoening. Ik heb bovendien het geluk dat mijn man me helpt. Hij doet mijn boekhouding, bouwde en onderhoudt de webshop.”

Ludo Struyven (rechts)

58, professor HIVA – KU Leuven en ‘professeur invité’ Université Saint-Louis in Brussel

Welke twee jobs combineer je?

“Ik heb een voltijdse baan als academicus gespecialiseerd in arbeid en onderwijs aan de KU Leuven. Sinds 2007 geef ik ook het vak Mens & Organisatie aan de Université Saint-Louis. Mijn werkgever stemt hiermee in. De bijbaan ligt in het verlengde van mijn hoofdbaan.”

Waarom meer dan één baan?

“In Leuven doe ik voornamelijk onderzoek en leid ik een vrij grote groep van onderzoekers. Door ook les te geven in Brussel hou ik mijn vakgebied bij en doe ik nieuwe inzichten op. Dit biedt afwisseling. Contacten met Franstalige studenten en collega’s verrijken me ook.”

Wat vind je er leuk aan?

“Mijn tweede job geeft me extra voldoening. Bovendien leer ik Brussel kennen als stad met een enorme economische en culturele dynamiek. De negatieve schaduw die er over hangt, is te eenzijdig. Dat beeld probeer ik te corrigeren via mijn onderzoek.”