Social-profit betoogt morgen opnieuw in Brussel voor nieuw sociaal akkoord

Social-profit betoogt morgen opnieuw in Brussel voor nieuw sociaal akkoord

De social-profitsector trekt morgen opnieuw in gemeenschappelijk vakbondsfront door de straten van Brussel. De bonden willen een nieuw sociaal akkoord en hekelen het “gebrek aan engagement” van de regering. Er worden ruim 10.000 betogers verwacht. Het is al de derde keer in vier maanden tijd dat de sector op straat komt tegen het uitblijven van een nieuw sociaal akkoord. Op 24 november bracht de betoging een kleine 20.000 man op straat. Verwacht wordt dat het er nu “ruim 10.000” worden, al zijn de cijfers volgens Mark Selleslach, nationaal secretaris bij de christelijke vakbond LBC-NVK, nog voorlopig.

Ook in december kwamen de bonden al eens op straat. Toen kregen ze van de Vlaamse en federale regeringen een “onderhandelingskalender” los, maar het overleg van de laatste maanden met de betrokken ministers leverde maar weinig resultaat op, hekelen de vakbonden.
“We onderhandelen met drie overlegpartners: werkgevers, werknemers en overheid. Die laatste zit er voorlopig voor spek en bonen bij”, laakt Jan Piet Bauwens van de socialistische BBTK. “We krijgen geen enkel engagement, of zelfs budgettaire berekening los. De koffie is best lekker bij de ministers, maar de discussies moeten wel inhoud krijgen”, luidt het.

Gert Van Hees van ACLVB non-profit treedt hem daarin bij. “Het politiek engagement voor de werknemers schittert in afwezigheid” klinkt het daar. De vakbonden verzamelen om 10 uur in Brussel, op het kruispunt van de Albert II-laan en de Kruidtuinlaan. De betoging start om 10.30 uur en houdt rond 11.30 uur halt aan de Baksteenkaai waar nog enkele toespraken op het programma staan.

bron: Belga