‘Oncofreezing’ terugbetaald voor onder meer kankerpatiënten

Het Verzekeringscomité van het Riziv heeft op initiatief van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block groen licht gegeven voor de terugbetaling van ‘oncofreezing’, het sterk invriezen van eicellen, spermatozoïden of eierstokweefsel van bepaalde patiënten. Voor de maatregel wordt 4 miljoen euro op jaarbasis uitgetrokken. De behandeling van kanker en bepaalde andere aandoeningen kan negatieve bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld op de vruchtbaarheid van de patiënt. Dankzij ‘oncofreezing’ kunnen deze patiënten de hoop koesteren om na hun genezing alsnog een gezin te stichten op basis van hun eigen genetisch materiaal.

Maggie De Block wijst erop dat veel jonge patiënten tot vandaag dubbel getroffen worden: “Ze moeten zware behandelingen ondergaan in de strijd tegen hun aandoening en daarbovenop moeten ze afzien van hun eventuele kinderwens. Straks moeten ze niet meer vrezen voor die kinderwens en kunnen ze zich volop concentreren op het genezingsproces.”
De maatregel voorziet in de integrale terugbetaling van het verzamelen en de opslag van eicellen, zaadcellen of eierstokweefsel in centra die door het Riziv zijn erkend. De centra kunnen vanaf vandaag/maandag intekenen op de Riziv-conventie.

bron: Belga