Geluidshinder Brussels Airport - Bellot start bilaterale gesprekken om standpunten dichter bij elkaar te krijgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot start bilaterale besprekingen met de Brusselse, Vlaamse en Waalse regering over het dossier van de geluidhinder rond de luchthaven van Zaventem. Intussen worden in technische werkgroepen nog twee punten uitgeklaard, de normen van Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO en de luchtvaartveiligheid. Dat is afgesproken tussen de regeringsleiders en de bevoegde ministers van Mobiliteit en Leefmilieu op een vergadering die volgde op het Overlegcomité. De vergadering verliep in een serene en structurele sfeer, maar er is nog heel wat werk, klonk het eensgezind na afloop. De afgelopen drie weken waren verschillende technische werkgroepen aan de slag. Maandag werd een stand van zaken opgemaakt van hun werkzaamheden. "Ik hoop dat er tegen 20 april - de dag dat het tweede Vlaamse belangenconflict tegen het einde van de tolerantie van de Brusselse geluidsnormen afloopt, red. - een akkoord is, maar er zijn nog grote verschillen. Ieder heeft zijn eigen prioriteiten en wensen", zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Minister Bellot houdt in de komende dagen bilaterale gesprekken met de Brusselse, Vlaamse en Waalse - "hoewel die minder betrokken is" - regering om te zien of er nog punten van vergelijk gevonden kunnen worden. Intussen moeten nog twee technische punten uitgeklaard worden. Pas dan volgt een nieuwe plenaire vergadering, wellicht nog voor het volgende Overlegcomité, aldus Bellot. Voor hem is 20 april maar fetisj, "maar de datum is er".

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault drong erop aan dat minister Bellot na de bilaterale ontmoetingen dringend een basisdocument neerlegt. "We hebben nog vijf weken, dus moeten we goed doorwerken", was haar boodschap.

bron: Belga