Federer beleeft tweede jeugd

Federer wint 90ste ATP-titel en vijfde finale in Indian Wells
Foto AFP

Op zijn 35ste is Roger Federer nog lang niet versleten. Na zijn overwinning in Indian Wells heeft de Zwitser opnieuw de top vijf in het vizier, en dat tot zijn eigen verbazing. «Ik ben zelf verrast.»

Wie dacht dat Federer na het vorige kwakkelseizoen afgeschreven was voor de top, moet zijn mening stilaan herzien. Door aanslepend blessureleed kon de voormalige nummer één in 2016 niet echt potten breken, maar dit jaar lijkt hij herboren.

Na zijn overwinning op de Australian Open, zijn eerste grandslamtitel in bijna vijf jaar, was Federer ook de sterkste op het prestigieuze tornooi van Indian Wells. Geen grandslamtornooi, maar het scheelt niet veel.

In een volledig Zwitserse finale versloeg hij zijn landgenoot Stan Wawrinka in twee sets: 6-4 en 7-5. Naast een stevige cheque houdt Federer aan zijn overwinning ook een flink pak ATP-punten over. Op de nieuwste ranking stijgt hij zo van de tiende naar de zesde plaats.

«Ik ben zelf ook verrast», glunderde ‘FedExpress’ na de match. «Als ik in Australië niet gespeeld had of er snel was uitgegaan, dreigde ik naar de 35ste plaats op de ranking te tuimelen. Nu ben ik nummer zes en dat is ongelofelijk. Het neemt veel druk weg als je reekshoofd bent of in de top tien staat.»

De twee tornooizeges smaken alvast naar meer. «Ik ben nog altijd bezig aan een comeback. Ik hoop dat mijn lichaam het toelaat om te blijven spelen, maar het voelt alvast geweldig om hier opnieuw als kampioen te staan.»

Voor Federer is het al de vijfde eindzege in Indian Wells, al dateerde zijn laatste overwinning van 2012. In totaal heeft hij nu al negentig ATP-titels op zijn indrukwekkende palmares staan.

Vanaf morgen neemt hij ook deel aan het tornooi van Miami, waar door het afzeggen van Andy Murray en Novak Djokovic opnieuw kansen liggen om ver te geraken.