Startdatum brexit is bekend

Brexit
AFP / J. Tallis

Het Verenigd Koninkrijk zal op woensdag 29 maart de uitstap uit de Europese Unie officieel opstarten. Dan zal het beruchte artikel 50 ingeroepen worden, stelt de Britse eerste minister Theresa May.

Vorige week ging na het Britse Hogerhuis ook het Lagerhuis akkoord met de opstart van de procedure. Daarmee was de laatste stap gezet in de eerste fase en kan de Britse regering de procedure van de brexit effectief opstarten. Volgens de woordvoerder van Theresa May heeft Tim Barrow, de permanente vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk in Brussel, gisteren de Europese Unie op de hoogte gebracht van de beslissing. De EU zal volgende week woensdag dan een schriftelijke melding ontvangen.

“Belangrijkste onderhandelingen”

Met het activeren van artikel 50 van het Europese verdrag van Lissabon wordt het startschot gegeven voor de onderhandelingen. Die zullen maximaal twee jaar duren en beloven zwaar te worden. Brexit-minister David Davis spreekt van “de belangrijkste onderhandelingen voor het land sinds een generatie”. De regering wil een akkoord “dat goed is voor elke natie en regio in het Verenigd Koninkrijk en een nieuw positief partnerschap tussen het VK en onze vrienden en bondgenoten in Europa”, aldus Davis.

Bij de Europese Commissie is men tevreden dat er eindelijk een datum bekend is. “Wij zijn klaar om de onderhandelingen te beginnen”, klinkt het zelfverzekerd. Het is nu aan de Europese staatshoofden en regeringsleiders om de richtlijnen voor de onderhandelingen vast te leggen. Europees president Donald Tusk zal daarvoor in april een top organiseren.

Onduidelijkheid

De Britse kiezers besloten op 23 juni vorig jaar in een historisch referendum om de EU te verlaten, maar ondanks aandringen van Europese partners lieten de Britten maandenlang in het midden wanneer ze de onderhandelingen precies zouden opstarten. May had tot dusver enkel duidelijk gemaakt dat ze de procedure voor het einde van de maand maart zou lanceren.