Vier operatoren verkopen nog anonieme prepaidkaarten

Telecomregulator BIPT heeft vastgesteld dat vier gsm-operatoren de verplichting rond de registratie van prepaidkaarten niet nakomen. Die regels zijn er gekomen in het kader van terrorismebestrijding.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Tot voor kort was het mogelijk om anoniem met een gsm te bellen door middel van prepaidkaarten. Dat zijn simkaarten waar al een bedrag opstaat, die vroeger zonder enige registratie gekocht konden worden. De regering besloot daar een einde aan te maken, toen duidelijk werd dat de kaarten in trek waren bij terroristen. Onder andere Salah Abdeslam en de daders van de aanval op de Parijse concertzaal Bataclan communiceerden via zo'n anonieme prepaidkaart.

Verplichte registratie

In november vorig jaar stelde de Belgische overheid dat de identiteit van iedere beller te traceren moet zijn. Telecomoperatoren krijgen nog tot eind juni om al hun klanten te identificeren. Intussen moeten alle kopers van nieuwe simkaarten geregistreerd worden. Maar dat blijkt nog fout te lopen, stelde VTM Nieuws vast. Bij grote telecombedrijven, zoals Proximus en Telenet, is het onmogelijk om een nummer te verkrijgen zonder elektronisch paspoort. Dat systeem is vrij feilloos, maar bij kleinere operatoren loopt het mis. Zo konden journalisten probleemloos bellen en surfen, zonder dat ze ooit een identiteitsbewijs moesten tonen.

Lycamobile is één van de bedrijven waarbij klanten door de mazen van het net kunnen glippen. De operator, die zich vooral richt op mensen die veel naar het buitenland bellen, vraagt enkel een duidelijk foto van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Lycamobile controleert echter niet of je daadwerkelijk de eigenaar bent van die documenten. Zowel VTM Nieuws als persagentschap Belga kon op deze manier een simkaart registeren, al werd die van Belga na enkele dagen geblokkeerd bij gebrek aan een geldig document. VTM Nieuws slaagde er ook in om bij Carrefour Mobile een simkaart te verkrijgen op basis van de gegevens van een buurvrouw. De winkelketen heeft beloofd het probleem aan te pakken.

Schrapping van vergunning

Naast Carrefour Mobile en Lycamobile heeft het BIPT ook pv's opgesteld voor de minder bekende operatoren Taza Mobile en Vectone Mobile, twee nichespelers die inzetten op een internationaal publiek. Zij zouden het ook niet zo nauw nemen met de nieuwe regels. Voor minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) is dat onaanvaardbaar. «Gsm-operatoren zijn verantwoordelijk voor de correcte registratie van prepaidkaarten. Wie de regels aan zijn laars lapt, riskeert zware boetes, strafrechtelijke vervolging en zelfs verlies van de vergunning», reageert De Croo scherp. Daarnaast eist de vicepremier ook scherpe controles van telecomregulator.