Noren zijn wereldwijd het gelukkigst

Noorwegen
Foto Pixbay

Noorwegen is het land met de gelukkigste burgers ter wereld. Dat blijkt uit een studie van de Verenigde Naties. België klimt één plaatsje op de ranglijst en wordt zeventiende.

In de vijfde editie van het World Happiness Report van de Verenigde Naties worden landen gerangschikt op basis van het geluk van hun burgers en hun subjectief welzijn. De onderzoekers kijken onder meer naar het bruto binnenlands product per inwoner, de levensverwachting, de steun van vrienden en familie en de vrijheid om zelf keuzes te maken.

Noorwegen komt daarbij voor het eerste jaar als gelukkigste land ter wereld uit de bus. Het neemt de koppositie over van Denemarken, dat nu naar de tweede plaats zakt. Daarna volgen IJsland, Zwitserland, Finland en Nederland. Canada is met een zevende plaats het eerste niet-Europese land in de lijst. België stijgt één plaats op de ranking en wordt nu zeventiende, net achter Duitsland. We gaan wel nog nipt Luxemburg (18) en het Verenigd Koninkrijk (19) vooraf.

De inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek blijken dan weer het minst fortuinlijk. Ook Burundi, Tanzania, Syrië en Rwanda bengelen helemaal achteraan.

Wetenschappers hebben voor het rapport in totaal 1.000 mensen in 155 landen onderzocht. In de studie werd gekeken naar de periode tussen 2014 en 2016.