Strijd tegen IS - Vandeput bezoekt Belgische F-16's in Jordanië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Defensie Steven Vandeput brengt maandag een bezoek aan de zes Belgische F-16's die ingezet zijn in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Sinds juni vorig jaar voeren die gevechtsvliegtuigen vanop een luchtmachtbasis in Jordanië operaties uit tegen stellingen van de terreurgroep in Irak en Syrië. De Belgische toestellen nemen voor de tweede keer deel aan de door de VS geleide missie tegen IS. Ze hernemen de operatie "Desert Falcon". Die operatie werd ook al van oktober 2014 tot juni 2015 uitgevoerd. Toen waren de gevechtstoestellen weliswaar enkel actief boven Irak.

België en Nederland werken samen in een zogeheten "flip-flop"-rotatiesysteem. Nederlandse F-16's namen in 2015 de rol van de Belgen over tot midden 2016, terwijl België instond voor de bescherming op de grond. De Belgische gevechtstoestellen namen sinds 1 juli 2016 opnieuw over. In tegenstelling tot de eerste missie, zijn de Belgische F-16's deze keer ook ingezet boven Syrië.

De huidige missie van de Belgen duurt nog tot juli. Normaal zouden de Nederlanders daarna de fakkel weer overnemen, maar de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Tweede Kamer in januari al laten weten dat de Nederlandse F-16's dit jaar niet meer worden ingezet tegen IS. Budgettair is echter niet voorzien dat de Belgische gevechtsvliegtuigen na juli blijven doorvliegen, zo zei minister Vandeput eind januari in de krant Het Belang van Limburg.

Aan het bezoek aan de Belgische operatie nemen behalve Vandeput ook de commandant van de Belgische luchtmacht, de generaal-majoor Frederik Vansina, en leden van de parlementaire commissie van Defensie deel. De operatie "Desert Falcon" bestaat naast de zes gevechtsvliegtuigen ook uit een honderdtal manschappen.

Bron: Belga