Duizendtal fietsers en wandelaars trekken door Gent om mobiliteitsplan te steunen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gent zijn zondag een duizendtal fietsers en wandelaars door de binnenstad getrokken om het mobiliteitsplan, waarvan het omstreden circulatieplan volgende maand start, te ondersteunen. "We steunen het mobiliteitsplan omdat dit een eerste cruciale stap is richting meer levenskwaliteit en gezondheid, maar we maken ons zorgen over de verkeersveiligheid en de slechte luchtkwaliteit in de stad", zegt Eva Van Eenoo van de Gentse Fietsersbond. Het belangrijkste onderdeel van het mobiliteitsplan van Groen-schepen Filip Watteeuw, met name het circulatieplan dat de stad in sectoren onderverdeelt en doorgaand verkeer via de al overbelaste stadsring stuurt, wordt op 3 april ingevoerd. Intelligent Mobiel, een actiegroep met daarin onder meer de Gentse N-VA, strijdt tegen het circulatieplan en heeft intussen voldoende handtekeningen verzameld voor een referendum met de vraag of "Gent en de Gentenaars beter worden van het circulatieplan".

De optocht zondag door Gent was een burgerinitiatief van onder meer Fietsersbond Gent, Trage Wegen, Autodelen.net, het Gents MilieuFront en Natuurpunt Gent. Een duizendtal deelnemers verzamelden in het Baudelopark en trokken naar de Stadshal. "Daar overhandigden we de fractieleiders van de Gentse gemeenteraad een bijzonder cadeau. Voor elk een glazen pot, gevuld met de properste lucht van Europa, opgehaald in Lapland. Zo blijven we er de gemeenteraadsleden aan herinneren wat er echt belangrijk is: gezondheid en levenskwaliteit", zegt Eva Van Eenoo van de Gentse Fietsersbond.

"Het mobiliteitsplan is een essentiële stap, maar er is nog veel werk aan de winkel", stellen de organisatoren. "De grootste vooruitgang is nu voorbehouden voor Gent centrum, terwijl ook de buurten buiten de kleine ring en de deelgemeenten snakken naar meer en veiligere ruimte voor fietsers en voetgangers en propere lucht. In 2020 komt er binnen de R40 een lage emissiezone. We vrezen dat de Gentenaars die buiten het centrum wonen alweer uit de boot zullen vallen."

bron: Belga