Russen vieren uitgebreid derde verjaardag toetreding Krim tot Rusland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland heeft uitgebreid de derde verjaardag gevierd van de (her-)aanhechting van het schiereiland Krim bij Rusland. Zowel in de hoofdstad Moskou als in het verre oosten van Siberië en op de Krim zelf, in Jalta en Simferopol, werden straatfeesten georganiseerd. Op 16 maart 2014 stemde een grote meerderheid van de bewoners van de Krim, 97 procent, voor nieuwe aanhechting van het schiereiland bij Rusland. Niet verwonderlijk, want de overgrote meerderheid van de Krimbewoners is Rus. In het Westen wordt de focus gelegd op het lot van de Krimtataren, die er verblijven als laat gevolg van Stalins beleid van volkerendeportaties. Op 18 maart volgde dan de formele aanhechting. Het referendum vond plaats in de nasleep van de Majdanrevolutie in Kiev, die een uitgesproken anti-Russisch karakter had.

De Krim maakte zowat een kwartmillennium deel uit van het Russische rijk vooraleer Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov, een Oekraïner, op een dronken Nieuwjaarsfeest in het Kremlin eind 1954 de Krim onderbracht bij de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne. Na de implosie van de Sovjetunie en de onafhankelijkheid van de vijftien Sovjetrepublieken koos de Krim, thuishaven van de Russische Zwarte-Zeevloot, voor een autonome houding jegens Kiev, die telkens werd aangewakkerd wanneer uitgesproken pro-Westerse politici aan de macht kwamen in Kiev (na de Oranjerevolutie en de 'Revolution of Dignity').

De aanhechting wordt door het Westen niet geaccepteerd en zelfs als een daad van agressie beschouwd. In deze kwestie kiest het Westen voor het principe van de territoriale onschendbaarheid; Rusland opteerde voor het principe van het zelfbeschikkingsrecht. In bvb. de kwestie-Kosovo waren destijds de principes omgekeerd.

Voor Rusland is de aanhechting van de Krim een zodanige kwestie van nationale trots dat eraan gedacht wordt de presidentsverkiezingen van 2018 te houden op de vierde verjaardag van het gebeuren.

bron: Belga