Evacuaties gestart in Homs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vandaag is gestart met de evacuatie van honderden rebellen en burgers uit de wijk al-Waer, het laatste bastion van de rebellen in de Syrische stad Homs. Over de evacuatie werd vorige week een akkoord bereikt. De operatie zal naar schatting enkele weken duren. In al-Waer zitten volgens de VN nog ongeveer 50.000 burgers al maandenlang ingesloten. De wegen naar het district waren geblokkeerd, waardoor het voor hulporganisaties erg moeilijk was om water, voedsel en medische hulp te voorzien. De inwoners worden nu met bussen naar het noorden van de provincie gebracht.

Ook Russische soldaten steken een handje toe bij de evacuatie. Rusland steunt het regime van Bashar al-Assad, en zou volgens het akkoord de volgende weken ook de veiligheid in de wijk moeten verzekeren.

De meeste rebellen werden in 2014 uit Homs verjaagd, na twee jaar van intense bombardementen. Maar in de wijk al-Waer bleven enkele honderden rebellen actief. Na maandenlange gevechten komt de stad weer onder controle van het Syrische regime.

Bron: Belga