Belgen in het buitenland - Chelsea wint zonder Hazard op de valreep bij Stoke, Lukaku scoort twee keer tegen Hull

Koploper Chelsea heeft zaterdagmiddag op de 29e speeldag van de Premier League in het slot de drie punten gepakt op het veld van Stoke City (1-2). Bij de Blues stond Thibaut Courtois de hele partij tussen de palen. Eden Hazard ontbrak. Chelsea deelde mee dat de kapitein van de Rode Duivels kampt met een 'lichte blessure'. Romelu Lukaku stond twee keer aan het kanon bij Everton, dat met 4-0 won van Hull City. Lukaku is nu met 21 goals alleen topschutter in de Premier League. Chelsea kwam al vroeg in de partij op voorsprong toen Stoke-doelman Grant een vrijschop van Willian (13.) verkeerd inschatte, 0-1. De Potters, waar Julien Ngoy niet in de selectie zat, reageerden nog voor rust. Na een duw van Cahill op Walters in de zestien, trapte de Ier zelf, vanop elfmeter, de gelijkmaker tegen de touwen. Na de pauze drukte Chelsea en Cahill trapte de Blues drie minuten voor tijd alsnog naar de overwinning. Chelsea blijft soeverein aan de leiding in de Premier League. Het telt dertien punten meer dan eerste achtervolger Tottenham, dat zondag nog in actie komt. Stoke blijft negende.

Bij Everton geen Kevin Mirallas zaterdag. De buitenspeler was vrijdag voor de tweede keer vader geworden en liet de partij tegen Hull aan zich voorbijgaan. Romelu Lukaku stond wel op het veld en legde, in de toegevoegde tijd, met zijn 20e en 21e competitietreffer van het seizoen de 4-0 eindstand vast. Eerder zorgden Calvert-Lewin (9.) en Valencia (79.) al voor doelpunten. In de stand klimt Everton voorlopig over Manchester United naar de zesde plaats. Hull blijft achttiende, een degradatieplaats.

Onderaan deden Crystal Palace en Christian Benteke een goede zaak met een 1-0 zege tegen Watford. De enige goal van de partij was een eigen doelpunt van Watford-kapitein Deeney (68.). Christian Benteke stond de volle 90 minuten op het veld bij de thuisploeg. Bij de bezoekers ontbrak Christian Kabasele met een blessure. Palace klimt door de zege naar de zestiende stek, Watford blijft dertiende.

Rode lantaarn Sunderland, met Jason Denayer en Adnan Januzaj de hele partij tussen de lijnen, kon in eigen huis geen afstand nemen van Burnley. Het bleef 0-0 in het Stadium of Light en daar schieten de Black Cats weinig mee op. Bij Burnley bleef een herstelde Steven Defour 90 minuten op de bank. Sunderland blijft laatste, op zeven punten van Swansea dat op een veilige zeventiende plaats staat. Burnley staat twaalfde.

Denis Odoi toonde zich op de 38e speeldag van de Championship. De Leuvenaar mocht na 53 minuten invallen in de thuiswedstrijd tegen Wolverhampton en vlamde nauwelijks een minuut later, op assist van Neeskens Kebano (ex-Charleroie en Genk), de bal tegen de touwen. Punten leverde zijn doelpunt niet op, want de Londenaars gingen met 1-3 de boot in. Fulham blijft in de stand zevende, Wolverhampton staat achttiende.