Aanslagen - VSOA Politie deelt "bekommernissen" personeel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Politievakbond VSOA zegt zaterdag de bekommernissen van het veiligheidspersoneel en de politie op Brussels Airport te delen. "Er is nog veel werk aan de winkel, en sommige zaken gaan tergend traag", schrijven voorzitter Vincent Gilles en ondervoorzitter Vincent Houssin zaterdag in een mededeling. Ze verwachten een initiatief van de federale regering om sneller veiligheidsmiddelen te kunnen aankopen. In de krant Het Nieuwsblad zeggen anonieme politiemensen dat de luchthaven een jaar na de aanslagen van 22 maart 2016 "nog steeds niet afdoende beveiligd is tegen terroristen". VSOA Politie onderschrijft dit. "Het klopt dat er veel extra middelen werden vrijgemaakt om de veiligheid op de luchthaven te verhogen. Maar het klopt ook dat er nog heel wat zaken niet of gedeeltelijk werden gerealiseerd", zeggen Vincent Gilles en Vincent Houssin.

Ze bekritiseren "de zeer logge procedures" bij de overheid om zaken te kunnen aankopen, vooral bij de federale politie. "Een initiatief van de regering om veiligheidsmiddelen sneller te kunnen aankopen, waarvoor het budget reeds geruime tijd werd vrijgemaakt, is dus zeer dringend en zou meer dan welkom zijn."

VSOA Politie vraagt ook een overzicht van de aankopen en projecten die al gerealiseerd zijn en een concrete timing en versnelde procedure voor de zaken die nog gerealiseerd moeten worden, zoals de slimme camera's.

In een reactie op het krantenartikel zei Peter Dewaele, de woordvoerder van de federale politie, dat het niet klopt dat er niets veranderd is sinds de aanslagen een jaar geleden plaatsvonden. "Meer zelfs, er werd zowel extra personeel als materiaal aangeworven."

bron: Belga