Pendelaar Dries Van Ransbeeck: "Ik probeer trager te leven"

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Dries Van Ransbeeck, een 25-jarige projectcoördinator.
door
Mare
Leestijd 3 min.

ZICHT

Ik kijk met heel veel nieuwsgierigheid naar de wereld. Dat is één van de voornaamste redenen waarom ik in mijn vrije tijd het liefst met de fiets reis. Je verplaatst je ook trager, dus je kan je ogen meer de kost geven. Het geeft je ook de mogelijkheid om te zien wat er zich afspeelt tussen de verschillende steden die je bezoekt.

GEHOOR

Ik heb het moeilijk met lawaai en drukte. Naarmate ik ouder word, neemt dat enkel toe, waardoor ik meer en meer de stilte weet te appreciëren. In plaats van mij op zaterdag te laten verleiden om te gaan shoppen heb ik er mijn leesdag van gemaakt. Zo heb ik dit jaar al zeven boeken uitgelezen! Dat verlangen naar rust wordt ook weerspiegeld in mijn muzieksmaak. Ik luister vooral naar trage, ietwat melancholische nummers. Van nature ben ik overoptimistisch, dus wakkert zo'n muziek mijn realiteitszin aan.

SMAAK

Ik ben verlekkerd op salep, een warme drank op basis van orchideeën die ik aan mijn vrienden verkoop als de chocomelk van het Midden-Oosten. Die drank heb ik ontdekt tijdens mijn reis naar Istanboel, waar ik heb deelgenomen aan Open Kitchen. Dat is een initiatief dat lokale inwoners, toeristen en vluchtelingen uitnodigt om samen aan de slag te gaan in één keuken. Open Kitchen is een mooi voorbeeld van solidariteit, waarbij je veel horizontaler denkt dan bij liefdadigheid.

REUK

Ik woon graag in de stad, maar de stinkende uitlaatgassen van auto's storen mij. Daarom ben ik een fervente fiets- en treinreiziger. Onlangs ben ik ook lid geworden van BRAL, een stadsbeweging die ijvert voor een duurzaam Brussel. Van mijn vader heb ik een zelfgemaakte houten moesbak gekregen om groenten te kweken op mijn terras. Dat is mijn ode aan de kleine initiatieven die de leefbaarheid van de stad bevorderen.

TAST

Hoe kun je in tijden van toenemende digitalisering de dingen toch tastbaar maken? Dat is een vraag die mij bezighoudt als projectcoördinator bij Open Knowledge Belgium, een non-profitorganisatie die open kennis en open data promoot. Zo hebben we onlangs bij de opening van De Krook in Gent de zoekquery's in de applicatie iRail gevisualiseerd op een kaart met de vier treinlijnen van België. Telkens als er een zoekopdracht werd ingegeven, vertrok er een treintje vanuit Gent, zodat de toeschouwer inzicht kreeg in de werking van zo'n app.

ZESDE ZINTUIG

Ik leef in eenvoud omdat ik streef naar een hoger bewustzijn. Zo kan ik focussen op de dingen die echt belangrijk zijn voor mij, zoals lezen, sporten en wandelen in de natuur. Ook notificaties van sociale media heb ik tot een minimum teruggeschroefd. Mijn inspiratie om trager te leven haal ik uit een quote van Milan Kundera in zijn boek ‘Onwetendheid': ‘Hoe trager het gebeuren, des te intenser de herinnering'.

Tekst en foto Charlotte De Cort