Turkse krant zet Merkel met Hitler-snor op de cover

Turkse krant zet Merkel met Hitler-snor op de cover
Turkse krant zet Merkel met Hitler-snor op de cover

De Turkse krant Günes zette een foto van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in SS-uniform, getooid met een Hitler-snor en omgeven door swastika’s op de cover, onder de titel “Een vrouwelijke Hitler”. De pro-regeringskrant reageert daarmee op de diplomatieke rel tussen Turkije en verschillende EU-lidstaten naar aanleiding van het Turkse referendum die de macht van president Recep Tayyip Erdogan nog moet uitbreiden.

Erdogan beschuldigde Duitsland en Nederland eerder deze week nog van “nazistische praktijken” nadat de twee landen campagnemeetings van Turkse ministers op hun grondgebied hadden verboden. Volgens Günes “omhelzen” Duitsland en Nederland terroristische organisaties, en “zetten ze heel Europa op tegen Turkije”. Het dagblad verwijst daarmee naar de beschuldigingen van Ankara dat Berlijn onderdak zou bieden aan strijders van de Koerdische arbeiderspartij PKK en aan Turken die betrokken waren bij de mislukte militaire staatsgreep van 15 juli.

De Duitse krant Bild bestempelde Erdogan vorige week nog als “persona non grata” op de voorpagina, en noemde de Turkse president “een gevaar voor Europa wegens zijn machtswellust”.

Bron: Belga