Tot actie bereide loodsen praten dinsdag met Weyts

Tot actie bereide loodsen praten dinsdag met Weyts

De Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) gaat dinsdag met Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in gesprek. Ze blijven zich verzetten tegen de inzet van loodsen op meerdere trajecten en dreigen met acties. De BvL vertegenwoordigt de rivierloodsen, die schepen vanuit Vlissingen naar de Antwerpse haven begeleiden. Al langer wil minister Weyts de efficiëntie verbeteren, onder meer door multivalentie in te voeren. Daardoor zouden bijvoorbeeld ook zeeloodsen schepen de Schelde op kunnen begeleiden. De BvL is daar tegen omdat het plan volgens hen niet efficiënter is en voor extra veiligheidsrisico’s zorgt door het verdwijnen van specialismen.

Eerder had BvL een deadline gezet op 17 maart voor de minister om de zogeheten multivalentie te schrappen. Zoniet zou maandag worden beslist of er acties komen. Donderdag zou, volgens Gazet Van Antwerpen, Weyts hebben aangeboden om aanstaande dinsdag te praten. De BvL is daar op ingegaan.

Op 27 maart buigt een sectorcomité zich over het plan van Weyts. Dan moet de multivalentie verdwenen zijn. “Doet Weyts dat niet, dan draagt hij een criminele verantwoordelijkheid”, zegt de BvL, die acties achter de hand houdt. Het gaat volgens de vereniging niet om een staking, maar schepen zouden bijvoorbeeld moeten wachten voor opvaart. Volgens de woordvoerder zouden ook de kustloodsen bereid zijn tot acties.
De spanning komt er ruim een jaar na een eerdere meerdaagse staking. Daardoor konden grote containerschepen niet meer naar Antwerpen varen.

bron: Belga