OM wil 18 maanden cel met uitstel voor fiscale fraude Jeroen Piqueur

OM wil 18 maanden cel met uitstel voor fiscale fraude Jeroen Piqueur

Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima Bank die zich moet verantwoorden voor grootschalige fiscale fraude, moet volgens het openbaar ministerie 18 maanden cel met uitstel krijgen en een geldboete van 1,5 miljoen euro betalen. Dat vorderde aanklager Olivier Ruysschaert voor de Gentse correctionele rechtbank. “Ik vraag ook een beroepsverbod van tien jaar en de verbeurdverklaring van de vermogensvoordelen (2,3 miljoen euro, nvdr.)”, pleitte de aanklager.
De 62-jarige Piqueur wordt vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshore-structuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

De rekeningen bevonden zich in Luxemburg of Monaco maar stonden op naam van vennootschappen uit Liechtenstein of de Britse Maagdeneilanden. Piqueur gaf volgens het openbaar ministerie ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan. Het geld zou gebruikt zijn om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te financieren. Het parket stelt dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen.

Het openbaar ministerie wil een verbeurdverklaring van 2,3 miljoen euro en vraagt tien jaar beroepsverbod. “Met een verbod voor bestuursfuncties van vennootschappen”, zei aanklager Olivier Ruysschaert. “Een gevangenisstraf van 18 maanden met uitstel is zeker op zijn plaats. Daarnaast vraag ik een geldboete van 250.000 euro, vermenigvuldigd met de opdeciemen maal zes.”

bron: Belga