KV Oostende en Zulte Waregem strijden morgen om bekerwinst en Europees ticket

door
Belga
Leestijd 2 min.

KV Oostende en Zulte Waregem staan in het Koning Boudewijnstadion (20u45) tegenover mekaar in de finale van de Croky Cup, de Belgische voetbalbeker. Essevee, bekerwinnaar in 2006, staat in zijn derde bekerfinale. Voor KVO is het pas de allereerste keer dat het in de eindstrijd van de Beker van België staat. Op papier is het alvast een erg gelijkopgaand duel en zijn de kansen 50-50, in de Jupiler Pro League eindigden beide onderlinge confrontaties op een 1-1 gelijkspel. Met de eindzege in de Croky Cup pakt de bekerwinnaar meteen ook een ticket voor de groepsfase van de Europa League. De kustploeg schakelde op weg naar de eindstrijd achtereenvolgens Antwerp, Tubeke, AA Gent en Racing Genk uit en mikt op zijn allereerste grote trofee. "Ik geef ons 49 procent kans op de beker", liet voorzitter Marc Coucke donderdag nog optekenen. "Zulte Waregem haalde iets meer punten in de competitie (54 tegenover 50 nvdr) en is licht favoriet. Twee gelijkwaardige teams, dat maakt het des te spannender", aldus de sterke man van het 'Weireldploegsje'.

Zulte Waregem - dat een einde maakte aan de bekeravonturen van Cappellen, Geel, STVV en Eupen - kan zijn tweede Beker van België winnen. In 2006 haalde Essevee het in de finale met 2-1 van Excelsior Moeskroen (dankzij de winnende treffer van Tim Matthys in de toegevoegde tijd), het was daarmee de eerste keer in de geschiedenis van het Belgisch voetbal dat de beker gewonnen werd door een club die pas uit de tweede klasse was gepromoveerd. In 2014 werd in de finale met 1-0 verloren van Lokeren.

De opvolger van Standard op de erelijst krijgt een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Beide teams, respectievelijk de nummers drie en vijf na de reguliere competitie in de Jupiler Pro League, komen mekaar overigens nog tweemaal tegen in Play-off I. Op de tweede speeldag (7 april) ontvangt Oostende Zulte Waregem, op speeldag acht (tussen 12 en 14 mei) krijgt Essevee de Kustboys over de vloer.

bron: Belga