IOC overweegt Spelen van 2024 en 2028 samen toe te wijzen

IOC overweegt Spelen van 2024 en 2028 samen toe te wijzen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opent de deur voor een gelijktijdige toewijzing van de Olympische Spelen van 2024 en 2028. Voorzitter Thomas Bach wil zo vermijden dat Parijs of Los Angeles afhaakt mocht die stad naast de organisatie in 2024 grijpen. De top van het IOC verzamelt momenteel in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, waar volgend jaar de Winterspelen plaatsvinden. Na afloop van een vergadering van het Uitvoerend Comité kondigde Bach vrijdag de oprichting van een werkgroep aan. Die zal bestaan uit vier vicevoorzitters van het UC en moet zich buigen over mogelijke wijzigingen in het toewijzingsproces van de Spelen. In juli zal de werkgroep haar voorstellen op tafel leggen wanneer LA en Parijs hun projecten voor 2024 presenteren in Lausanne. “Alles kan worden besproken, we sluiten geen enkele optie uit. Het gaat dan onder meer over de procedures voor de kandidaturen voor 2024 en 2028”, verklaarde Bach.

Volgens het olympisch charter wordt een gaststad voor de Spelen altijd zeven jaar op voorhand aangeduid. Voor 2024 zal dat in september gebeuren tijdens de 130e IOC-sessie in Lima. Als dat charter wordt aangepast, ligt de weg open om over enkele maanden ook de gastheer voor 2028 te kiezen. Op die manier kan het IOC Parijs en Los Angeles belonen. De kans is immers reëel dat de verliezer voor 2024 afhaakt voor 2028. “Hier ligt een mooie kans voor het IOC”, stelde Bach. “We beschikken over twee uitstekende kandidaturen van twee grote olympische landen. Met deze twee solide kandidaten zitten we in een comfortabele situatie.”

Nu valt nog af te wachten in welke volgorde de Spelen worden toegewezen. Parijs en LA herhaalden immers al vaker dat ze alleen kandidaat zijn voor 2024. Voor Parijs is 2024 een jaar met een grote symbolische waarde omdat het dan precies honderd jaar geleden zal zijn dat de Spelen van 1924 in de Franse hoofdstad werden gehouden.

bron: Belga