Belgische arbitrage op punt van semiprofessionalisering

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft aan de scheidsrechters van de Jupiler Pro League een concreet voorstel gedaan met het oog op de mogelijkheid die hen wordt geboden om vanaf volgend seizoen semiprof te worden. "Ze hebben nu tot 14 april de tijd om dat voorstel te bekijken en eventueel met hun werkgever te overleggen, daarna gaan ze over tot de kandidatuurstellingen", verduidelijkten secretaris-generaal Koen De Brabander en Hoofd Arbitrage Johan Verbist vrijdag. Maximaal acht elitescheidsrechters krijgen de kans om semiprof te worden en dit vanaf 1 juli 2017. Het seizoen daarna is er sprake van tien refs, in 2019 gaat het om twaalf scheidsrechters. "Al onze scheidsrechters kunnen zich kandidaat stellen. Het is wel zo dat wij zelf al een ranking gemaakt hebben en dat refs uit categorieën 1 en 2 voorrang krijgen", aldus Verbist. "Ze krijgen een vaste vergoeding, maar moeten wel op vaste tijdstippen komen trainen. We verwachten hen dan anderhalve dag per week in ons trainingscentrum in Tubeke, zijnde een volledige dinsdag en een halve donderdag. In totaal gaat het voor semiprofs over 19 trainingsuren plus de matchdag, alle refs moeten uiteraard vier keer per week blijven trainen", aldus Verbist, die benadrukte dat het statuut van de refs geen invloed had op hun aanduiding voor wedstrijden. "Kwaliteit blijft prioritair", klonk het.

In januari stelden de KBVB en de Pro League een vijfpuntenplan voor om het niveau van de Belgische arbitrage te verbeteren. De semiprofessionalisering van de scheidsrechters was er daar één van. "We willen stap voor stap evolueren. Over cijfers laat ik me niet uit, maar ik heb de voorbije maanden vaak met collega's uit andere landen gesproken. En toen ik ons voorstel aan enkele van onze oud-scheidsrechters voorlegde, zeiden zij dat ze zoiets in hun tijd zeker aanvaard hadden", stelde De Brabander.

Het vijfpuntenplan werd opgesteld na de discussie over scheidsrechterlijke missers in de eerste seizoenshelft. Eind december werd er door het Uitvoerend Comité beslist om een strategisch comité op te richten, dat zich moet bezighouden met de organisatie en het beleid van de arbitrage. De langetermijndoelstelling van het vijfpuntenplan is om in 2020 meer hooggekwalificeerde Belgische scheidsrechters in de UEFA-lijst te hebben.

bron: Belga