Axxon: “Minister De Block heeft dictatoriaal haar slag thuisgehaald”

Axxon: "Minister De Block heeft dictatoriaal haar slag thuisgehaald"

Meer dan 10.000 kinesitherapeuten hebben de nieuwe tariefovereenkomst van het Riziv verworpen. Dat is 45 procent van het totaal aan kinesitherapeuten in België. Toch kan de tariefovereenkomst, die in het Verzekeringscomité van het Riziv werd goedgekeurd, niet meer ongedaan gemaakt worden. “De minister heeft dictatoriaal haar slag thuisgehaald”, zegt Peter Bruynooghe van de beroepsvereniging Axxon vrijdag. Eind februari raakte bekend dat er dan toch een nieuwe tariefovereenkomst werd afgesloten tussen het kabinet van minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld) en de kinesistenvereniging.
Axxon riep haar leden vervolgens op het akkoord te verwerpen. Als meer dan 40 procent dit deed, zou het akkoord naar de prullenmand verwezen worden. Uiteindelijk tekenden iets meer dan 10.000 kinesitherapeuten (45 procent) een intentieverklaring van niet-toetreding tot de conventie.

Maar nu blijkt dat dit alles te laat komt. “Enkele weken geleden heeft het Riziv ons laten weten dat de beroepsvereniging niets meer kan beslissen. Kinesisten moeten nu individueel akkoord gaan”, zegt Bruynooghe.
Tegen 1 april wil Axxon de intentieverklaringen van de leden die niet tot de conventie willen toetreden, overmaken aan het Riziv. Vanaf dan zal er dus een tweedeling zijn tussen geconventioneerde en gedeconventioneerde kinesitherapeuten. Bij de gedeconventioneerde kan de prijs die de klant uit eigen zak moet betalen, oplopen.

Axxon laat weten verder te blijven strijden en plant hiervoor zelfs een parlementaire hoorzitting. “Deze discriminatie tussen geconventioneerd en gedeconventioneerd moet overboord. Daarom willen we de Riziv-wet van 1968 laten wijzigen”, besluit Bruynooghe.

bron: Belga