Antwerpen vijf maanden feestelijk in de ban van diamant

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vanaf eind oktober viert de stad Antwerpen zo'n vijf maanden lang haar eeuwenlange verbondenheid met diamant. Met onder meer een culinair festival, verschillende tentoonstellingen, maar ook een diamantwedstrijd kunnen zowel Antwerpenaars als toeristen meevieren. Vrijdag werd het programma voorgesteld. Al minstens 570 jaar is Antwerpen innig verbonden met diamant, zo blijkt uit archiefdocumenten. De stad en de diamantsector willen met het feestprogramma 'In Antwerp we speak diamond - Antwerp Diamond Capital since 1447' de innige verbondenheid in de kijker zetten.

Op 21 en 22 oktober is er een openingsfeest in de wijk het Eilandje. Zowat 73 betrokken nationaliteiten en culturen zullen volgens Ari Epstein, CEO van diamantkoepel AWDC, tijdens het culinair festival 'Brilliant Foodies' aan een lange tafel kunnen schuiven.

Enkele dagen eerder wordt in het MAS de tentoonstelling 'Schitterend verlangen/Dazzling Desire' geopend. In het FelixArchief worden eeuwenoude archiefstukken over diamant tentoongesteld. Voorts staat ook het evenement 'Winter in Antwerpen' dit jaar in het teken van diamant.

Diamantkoepel AWDC betrekt ook het onderwijs. Zo vindt aan de UAntwerpen een Summer University plaats en duizenden Antwerpse leerlingen uit de derde graad kunnen les krijgen over de geschiedenis van diamant. De koepel organiseert ook een 'Diamond Hunt', een wedstrijd waarmee onder andere een echte diamant kan worden gewonnen.

De organisatie wil ook ministers van Mijnen uit alle diamantproducerende landen naar Antwerpen halen voor een conferentie over de toekomst van diamantproductie.

Opvallend is dat DIVA, het diamantbelevingscentrum in aanbouw, pas op de - symbolische Valentijnsdag - 14 februari zal opengaan. Eerder was er sprake van eind 2017.

bron: Belga