IN BEELD. Vandaag is het Saint Patrick’s Day

Saint Patrick
Foto Belga / J. Samad

Vandaag wordt in Ierland, maar ook op andere plaatsen in de wereld, Saint Patrick’s Day gevierd. De feestdag van de patroonheilige van Ierland wordt doorgaans gevierd met parades, vuurwerk en muziek. Maar wat is dat nu eigenlijk, Saint Patrick’s Day?

De nationale feestdag van Ierland is vernoemd naar Saint Patrick, de beschermheilige van het land. Hij introduceerde eerst als priester, en later als bisschop het Christendom in Ierland. Naast het uitbundig gefeest ter ere van de beschermheilige, wordt er ook rijkelijk gedronken en gegeten.

PATRICK
Foto Belga / P. Parks

Groen

De rode draad doorheen alle festiviteiten is de groene kleur die met Ierland wordt geassocieerd. Er zijn verschillende redenen waarom de kleur van het feest groen is. Ten eerste is de bijnaam van Ierland ‘het smaragd(groene) eiland’. Ook het groene vlak op de vlag speelt een rol. Daarnaast wordt het groen natuurlijk verbonden met het klaverblad, het symbool van Saint Patrick. Het klavertje zou verwijzen naar de Heilige Drievuldigheid: Vader, Zoon en Heilige Geest. Ten slotte voorkomt het dragen van groen dat je wordt geknepen door leprechauns, kleine kaboutertjes. Redenen genoeg dus om je in het groen te transformeren.

Foto Belga / P. MUHLY
Ierse setter
Foto Belga / K. NOGI

Global Greening

Tijdens de ‘Global Greening’ worden honderden iconische locaties en UNESCO Werelderfgoederen verlicht om de feestdag te vieren. Van Japan tot Nederland en van Nieuw-Zeeland tot Canada: mensen, gebouwen en pleinen over de hele wereld kleuren groen.

Ook België neemt deel aan het feest. Het stadhuis van Brussel zal vanaf 19 uur in groen licht worden gehuld en ook Manneken Pis zal de Ieren eren. Hij krijgt een kostuum aan dat wordt voorzien door de Ierse ambassade en de dienst Toerisme Ierland. “Het Brussels stadhuis is daarmee een van de acht Belgische monumenten die in het kader van deze dag groen kleuren”, vertelt schepen voor Openbare werken Els Ampe (Open Vld).

Happy St. Patrick’s Day!

Het Witte Huis, VS
Foto Belga / B. SMIALOWSKI
Egypte
Foto Belga
Brazilië
Foto Belga / Y. CHIBA
The Empire State Building, New York
Foto Belga / T. CLARY