Turtelboom oppert zelf naar Hof voor Mensenrechten te stappen tegen Erdogan

Turtelboom oppert zelf naar Hof voor Mensenrechten te stappen tegen Erdogan

Kamerlid Annemie Turtelboom (Open Vld) stelt voor zelf bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een zaak aanhangig te maken tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze wil daarmee tegengewicht bieden voor de “arrogantie” waarmee het Turkse staatshoofd de Nederlanders, en dus heel Europa, beschuldigingen naar het hoofd slingert. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer kreeg minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vragen voorgeschoteld van Turtelboom en Richard Miller (MR) over de uitslaande ruzie tussen Turkije en Nederland, nadat Nederland vorig weekend een Turkse minister het land uitzette en het tot rellen kwam in Rotterdam. Sindsdien overtreft Erdogan zichzelf dagelijks met veroordelingen aan het adres van onze noorderburen.

Turtelboom laakte zijn beledigingen en beschuldigingen richting Nederland, en dus Europa. Erdogan kondigde al aan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te zullen stappen. Het liberale Kamerlid kaatst die bal nu terug en oppert om zelf een zaak aanhangig te maken. “Wij in Europa moeten schouder aan schouder vechten en duidelijk maken dat we niet met ons laten sollen”, luidde het.

Minister Reynders ging niet in op het concrete voorstel van Turtelboom. Wel noemde hij een aantal uitspraken van Erdogan “onaanvaardbaar”. Zo alludeerde de Turkse president eerder deze week nog op Srebrenica, dat in Nederland bijzonder gevoelig ligt. Ook deed hij dat eerder richting Duitsland door te verwijzen naar de Holocaust.

bron: Belga