Publifin-directeur erkent "onhandige boutade" over haar salaris

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Een onhandige boutade". Zo relativeerde algemeen directeur Bénédicte Bayer van Publifin vandaag in de onderzoekscommissie van het Waalse parlement haar eerdere verklaring dat ze per minuut minder verdient dan de werknemer met het laagste salaris binnen de intercommunale. Open kaart spelen over haar vergoedingen bij de private bedrijven van Nethys weigerde ze dan weer. Bayer heeft een parttime contract bij Publifin, maar wordt slechts voor 20 procent betaald, wat ze naar eigen zeggen pas onlangs te weten kwam. Ze verdient ongeveer 2.000 euro bruto bij de intercommunale. Het statuut van Bayer wekte evenwel verbazing op bij de parlementsleden, want ze is vooral onafhankelijke bij Nethys, waar ze de human ressources bestiert, net als bij Publifin, en zes andere departementen. Dat statuut van onafhankelijke biedt haar de noodzakelijke flexibiliteit en is niet bedoeld om belastingen te vermijden, zo verzekerde de directeur.

Het blad Le Vif schreef dat Bayer bij Nethys 232.000 euro per jaar verdient, maar dat wilde Bayer niet bevestigen. Ze vraagt respect voor haar privéleven. Wel erkende ze dat haar in de pers gemaakte vergelijking met de salarissen van arbeiders "een misplaatste boutade" was. Over de bewuste sectorcomités van Publifin kon Bayer niet veel kwijt. Net als secretaris-generaal Gil Simon wees ze erop dat de raad van bestuur de verantwoordelijkheid draagt voor de oprichting van die comités en het vergoedingsbeleid. De voorzitters en leden zijn dan weer verantwoordelijk voor zaken die foutlopen in de comités. Zij wist in ieder geval van niets. "Het management is er niet om de bestuurders te controleren."

Bayer weigerde in te gaan op de syndicale aanvallen over het sociale klimaat. Een onderzoek naar het welbevinden op het werk liet volgens haar positieve resultaten zien. De intercommunale stelt nog steeds bijna duizend mensen te werk, en dat dispositief zou gehalveerd geweest zijn indien de groep niet verscheidene intercommunales had opgeslorpt. In volle liberalisering zou de groep "een vogel voor de kat" geweest zijn, aldus Bayer.

Na Bayer zou de commissie ook nog bestuurders van PS, MR, cdH en Ecolo horen, maar die hoorzittingen zijn wegens tijdsgebrek uitgesteld tot 13 april. Een week eerder, op 6 april, zullen de parlementsleden met experts achter gesloten deuren werken.

bron: Belga