Nederlandse verkiezingen – “Nederland heeft ‘ho’ gezegd tegen verkeerde soort populisme”

Nederlandse verkiezingen -
Nederlandse verkiezingen - "Nederland heeft 'ho' gezegd tegen verkeerde soort populisme"

In Nederland is het “verkeerde soort populisme” een halt toegeroepen. Dat zei VVD-leider Mark Rutte in een eerste reactie op de voorspelde verkiezingsuitslag. Zijn partij wordt volgens de exitpolls opnieuw de grootste, hoewel ze ook tien zetels lijkt te verliezen. “Na de Brexit en na de verkiezingen in de Verenigde Staten is ‘ho’ gezegd tegen het verkeerd soort populisme”, aldus Rutte.
De liberale policus mag nu proberen een regering-Rutte III te vormen. “In een campagne is het onvermijdelijk dat verschillen worden benadrukt. Die zijn de laatste dagen natuurlijk uitvergroot. Maar nu is het van belang het land weer bij elkaar te brengen en een stabiele regering te vormen, zodat we het land de komende vier jaar op een stabiele manier kunnen besturen”, zei Rutte. “En daar wil ik alles voor geven.”
Rutte kwam daarnaast ook terug op het desastreuze verkiezingsresultaat van PvDA, zijn coalitiepartner in de ontslagnemende regering. Hij deelde mee dat hij al had gesproken met PvdA’ers Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. “We zijn 4,5 jaar geleden een avontuur met elkaar aangegaan. Ik had ze een andere uitslag toegewenst.” PvdA stevent af op een verlies van negenentwintig zetels.

Bron: Belga