Nederlandse verkiezingen - Lijsttrekkers benadrukken dat opgang populisme is gestopt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De lijsttrekkers van de meeste Nederlandse partijen hebben woensdagavond bij hun verkiezingstoespraken onder meer de nadruk gelegd op de beperkt winst van de PVV van Geert Wilders. Ze zien het als een signaal dat het populisme is gestopt. D66-lijsttrekker Alexander Pechtold toonde zich in de eerste plaats verheugd met de uitslag van zijn eigen partij. "Wij boeken vandaag de negende overwinning op rij", verklaarde hij. "Door de afgelopen jaren niet alleen mee te denken, maar ook mee te doen."

Pechtold noemt de verwachte verkiezingsuitslag een belangrijk signaal dat het populisme is gestopt. "Er was zo ongelooflijk veel internationale pers op de been om te kijken wat er zou gebeuren. Na Brexit, na Trump keek men nu naar Europa. Hier in Nederland is dat populistische geluid gestopt."

Jesse Klaver van GroenLinks ziet het eveneens zo. "Het populisme is niet doorgebroken", was ook zijn boodschap. GroenLinks stijgt volgens de exitpoll van NOS/RTL van vier naar zestien zetels. Daarmee zou de partij de grootste op links worden. "We hebben meer zetels gewonnen dan we ooit in de Tweede Kamer hebben gehad", zei Klaver over die duidelijke overwinning.

Sybrand Buma, lijsttrekker van het christendemocratische CDA, concentreerde zich dan weer vooral op het voorlopige resultaat van zijn eigen partij. "Juich maar even", riep hij stralend tegen het uitzinnige publiek. "Wat een geweldige avond." Het CDA staat volgens de prognoses op negentien zetels, een stijging van zes zetels. De ramingen op basis van 10 procent van de stemmen geven de partij zelfs nog twee extra zetels. "Vier jaar geleden zijn we gaan bouwen. Maar niemand kon dromen van dit resultaat", aldus Buma.

Bron: Belga