Le Pen: "Niet ontgoocheld over verkiezingsresultaat"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marine Le Pen, de extreemrechtse kandidate bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk, is "extreem positief" over de uitslag die haar ideologische bondgenoot Geert Wilders heeft neergezet bij de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. "Ik ben niet bijzonder ontgoocheld", zo deelde ze mee aan een journalist van het Franse persbureau AFP. "Ik zou ontgoocheld geweest zijn als hij (Wilders, nvdr.) gedaald of gestagneerd zou zijn. Maar hij is gestegen en de regeringspartijen hebben zwaar verloren", aldus Le Pen. "Dat bewijst dat de ideeën die wij delen vooruitgang boeken in verschillende Europese landen." De belangrijkste tegenstander van Le Pen, de 39-jarige centrumkandidaat Emmanuel Macron, juicht de Nederlandse verkiezingsuitslag dan weer toe als "een overwinning voor progressieven". De uitslag toont volgens hem aan dat "een doorbraak van extreemrechts geen vaststaand gegeven is".

De PVV heeft volgens de bijna volledige resultaten twintig zetels behaald bij de stembusslag van woensdag. Dat zijn er vijf meer dan in 2012, waardoor de partij meteen de op een na grootste fractie mag vormen in de Tweede Kamer. Toch is de winst van Wilders pak kleiner dan in verschillende peilingen was voorspeld. Bovendien is ook de kloof met de VVD een pak groter dan verwacht.

Op 23 april wordt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Marine Le Pen van Front National zou die eerste ronde volgens de laatste peilingen winnen met een kwart van de stemmen. Macron is dan weer de favoriet voor de tweede ronde, die twee weken later plaatsvindt.

bron: Belga