Koningin Mathilde bezoekt jeugdzorgcentrum De Wissel

Koningin Mathilde bezoekt jeugdzorgcentrum De Wissel

In het kader van de Week van de Zorg heeft koningin Mathilde vanmorgen twee afdelingen bezocht van de vzw De Wissel, een organisatie uit de Bijzondere Jeugdzorg. Mathilde bezocht in Sint-Pieters-Rode (Holsbeek) eerst Stretch-It, een opvangcentrum voor adolescente meisjes, en ging daarna op bezoek bij het Centrum Molenmoes in Wezemaal, dat een alternatieve dagbesteding aanbiedt aan jongeren die niet meer naar school gaan. In Stretch-It had de koningin een gesprek met zeven meisjes die er worden opgevangen. “Het was een zeer fijngevoelig gesprek waar de meisjes in alle vertrouwen over hun problemen hebben gepraat”, zegt Luc Deneffe, directeur van De Wissel. Vanuit dit opvangcentrum worden momenteel zestien adolescente meisjes en hun gezinnen begeleid. Acht van hen worden residentieel opgevangen, de anderen komen overdag.

Het Centrum Molenmoes organiseert uiteenlopende dagactiviteiten, van multimediale projecten tot verzorging van paarden voor 12- tot 18-jarige jongeren die tijdelijk geen aansluiting vinden in het reguliere schoolcircuit. Jaarlijks worden hier in totaal een zeventigtal jongeren opgevangen voor periodes die kunnen variëren van twee weken tot een jaar. “Deze werking is enkel mogelijk dankzij de hulp van circa 25 vrijwilligers. Drie van hen hebben in een gesprek met de koningin getuigd over hun ervaringen. Daarna hebben drie jongeren voor haar een lied gezongen”, aldus Deneffe.

Luc Deneffe reageerde na afloop zeer enthousiast op het bezoek van de koningin. “Het was een fantastische ervaring die iedereen een hart onder de riem heeft gestoken. Het zeer mooie weer gaf uitstekend de sfeer en de uitstraling mee van dit gebeuren.”

bron: Belga