Huiszoeking bij bisdom Hasselt in kader van onderzoek naar geschorste diaken

Huiszoeking bij bisdom Hasselt in kader van onderzoek naar geschorste diaken

Het bisdom Hasselt kreeg gisteren de onderzoeksrechter en enkele speurders van de federale gerechtelijke politie Limburg over de vloer, in het kader van een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover minderjarigen door een intussen geschorste diaken. Dat bevestigt de woordvoerder van het bisdom, Tony Dupont, vandaag aan Belga. “Ze dienden zich woensdag aan en hadden een kort gesprek met de bisschop. Er zijn enkele documenten aan de speurders overhandigd. Alles is vriendelijk en vlot verlopen”, aldus Dupont. Twee personen dienden in december vorig jaar een klacht in bij het Opvangpunt Misbruik in de Kerk tegen een 55-jarige diaken uit Heusden-Zolder. Het bisdom Hasselt maakte vervolgens zelf bekend dat de diaken werd geschorst, en bracht het parket Limburg op de hoogte.

De twee personen dienden bij de onderzoeksrechter in Hasselt een klacht met burgerlijke partijstelling in. De klacht zou gaan over mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover minderjarigen.

“De feiten dateren al van vijftien jaar geleden, dus niet van tijdens zijn periode als diaken. De man stond toen in het onderwijs. Net zoals het gerecht willen we ook helderheid over de ware toedracht van de feiten”, zegt Dupont. De geschorste diaken was indertijd directeur van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder.

bron: Belga