GroenLinks hoopt nog op linkse coalitie

GroenLinks hoopt nog op linkse coalitie
GroenLinks hoopt nog op linkse coalitie

Jesse Klaver, de lijsttrekker van de partij GroenLinks, ziet in de verkiezingsuitslag van gisteren nog altijd mogelijkheden voor “groene en linkse combinaties” bij de vorming van een nieuwe regering. Dat heeft hij vandaag gezegd kort voor de eerste vergadering met de nieuwe GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer. GroenLinks is, uitgedrukt in zetels, de grootste winnaar van de Tweede Kamerverkiezing in Nederland. De partij van Jesse Klaver klom gisteren van vier naar veertien zetels. “Het politieke landschap ziet er heel ingewikkeld uit”, constateerde Klaver vandaag. Als “grootste winnaar” heeft GroenLinks een grote verantwoordelijkheid om regeringsverantwoordelijkheid op zich te nemen, vindt hij.

De GroenLinks-leider legt zich niet zomaar neer bij de vorming van “de rechtse combinaties waarover nu veel gesproken wordt”. Klaver doelt daarmee waarschijnlijk op een kabinet van de liberale partij VVD, het christendemocratische CDA en het linksliberale D66. Met de steun van GroenLinks kan die coalitie aan een meerderheid komen.

De ChristenUnie, een andere mogelijke partner van het voor de hand liggende trio VVD, CDA en D66, verwees eerder ook al naar GroenLinks. Vanwege de grote winst van Klavers partij moet die eerst in aanmerking komen, vindt ChristenUnie. Ondanks de verkiezingsoverwinning van GroenLinks, hebben de linkse partijen in het geheel wel heel wat stemmen verloren. Dat komt vooral door de historisch grote nederlaag van het sociaaldemocratische PvdA (-29 zetels).

Bron: Belga