Europese leiders opgelucht na Nederlandse verkiezingen

Europese leiders opgelucht na Nederlandse verkiezingen
Europese leiders opgelucht na Nederlandse verkiezingen

De overwinning van VVD in Nederland lokt opgeluchte reacties uit bij de regeringspartijen van nagenoeg alle Europese landen. De Italiaanse eerste minister Paolo Gentiloni ziet er een ‘neen aan de Nexit’ in. De Nederlandse verkiezingen worden in heel Europa beschouwd als een nederlaag voor PVV, ook al haalt de partij van Geert Wilders wellicht vijf zetels extra.

“Het anti-Europese rechts heeft in Nederland de verkiezingen verloren”, concludeert Gentiloni, die in eigen land strijd levert met onder meer het populisme van de Vijfsterrenbeweging. Ook Italië wordt immers genoemd als een van de landen die risico lopen de EU te verlaten.

De Zweedse premier Carl Bildt trekt zich op aan de hoge opkomst in Nederland en noemt de uitslag “een duidelijke overwinning voor wat we het fatsoenlijke centrum zouden kunnen noemen. Bemoedigend voor iedereen”.

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon retweet een artikel waarin het verlies van de “anti-Islamitische extremist Geert Wilders” wordt aangekondigd. “Goed”, stelt Sturgeon.

“Het populisme heeft geen vruchten afgeworpen”, concludeert tot slot Xavier Bettel in Luxemburg. De liberaal feliciteert zowel VVD als D66.

Bron: Belga