EU-Commissie lanceert nieuw instrument voor anonieme klokkenluiders

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie heeft vandaag een nieuw instrument gelanceerd waarmee klokkenluiders anoniem informatie kunnen doorspelen over geheime kartels en andere inbreuken op de Europese mededingingswetgeving. Het systeem vergroot de kans op ontdekking en vervolging en moet bedrijven nog meer afschrikken om een loopje te nemen met de concurrentieregels, maakt de Commissie zich sterk. Als concurrentiewaakhond treedt de Europese Commissie hard op tegen kartels en andere ongeoorloofde praktijken die de mededingingswetgeving met voeten treden. De meeste kartels komen aan het licht via de clementieregeling van de Commissie, die bedrijven de mogelijkheid biedt hun deelname aan een kartel te onthullen in ruil voor een verlaging of kwijtschelding van de uiteindelijk opgelegde boete.

De Commissie heeft nu een bijkomend instrument ontwikkeld dat kartels nog gemakkelijker aan het licht moet brengen. Wie weet heeft van zulke illegale afspraken over prijzen of aanbestedingen, kan voortaan anoniem contact opnemen met de Commissie. Ze ontwierp een versleuteld messagingsysteem dat berichten in twee richtingen mogelijk maakt. De dienst wordt geëxploiteerd door een gespecialiseerde externe serviceprovider die alleen de inhoud van ontvangen berichten doorgeeft, zonder metagegevens door te zenden die de identiteit van de gebruiker zouden kunnen onthullen.

De klokkenluiders kunnen de Commissie vragen om te reageren op hun bericht, maar omgekeerd kan de Commissie ook meer verduidelijkingen en details opvragen vooraleer het een onderzoek opent. Wie toch bereid zou zijn om zijn of haar identiteit bekend te maken, kan rechtstreeks contact opnemen met de dienst mededinging van de Commissie via een speciaal telefoonnummer en e-mailadres. Margrethe Vestager, commissaris voor Mededingingsbeleid, spreekt van een "krachtig instrument".

bron: Belga