Al meer dan 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van terreur

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bijna een jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel heeft de speciaal opgerichte commissie voor slachtoffers al meer dan 1,2 miljoen euro uitgekeerd. Er liepen tot nu toe 398 verzoekschriften voor financiële hulp binnen, maar de commissie verwacht dat dat er uiteindelijk dubbel zoveel kunnen worden. Voorzitter van de Commissie voor financiële hulp, Léon-Hubert Oldenhove de Guertechin, en ondervoorzitter Caroline Delesie maakten vandaag een stand van zaken op. De Commissie voor financiële hulp bestaat sinds 1985. Ze keert schadevergoedingen uit aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden. Dit omdat de dader niet bekend is, of niet in staat is een schadevergoeding te betalen. Naar aanleiding van de aanslagen op 22 maart in de metro in Brussel en op de luchthaven van Zaventem richtte de commissie een uniek loket op voor slachtoffers van terroristische daden.

Dat loket heeft tot nu toe, een jaar na de feiten, dus al meer dan 1,2 miljoen euro uitgekeerd. Het gaat daarbij vooral om medische en begrafeniskosten. Een derde ging naar slachtoffers van buitenlandse origine, concreet mensen van 24 verschillende nationaliteiten. Sinds de oprichting op 17 april van vorig jaar kreeg het loket meer dan 830 telefoonoproepen en 2.100 mails. Er kwamen 398 verzoekschriften voor financiële hulp binnen. 160 à 165 beslissingen werden officieel betekend aan de slachtoffers.

En het einde is nog niet in zicht. De Commissie verwacht dat het aantal verzoekschriften, tot nu toe ongeveer 400, uiteindelijk zal uitkomen op een 800-tal. "Met de meeste slachtoffers en hun nabestaanden hebben we intussen contact gehad. Maar de mensen zijn erg terughoudend. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat we hen 'pushen'", geven Oldenhove de Guertechin en Delesie, als verklaring.

bron: Belga