Homans op de korrel genomen voor Unia-uitspraken

Homans op de korrel genomen voor Unia-uitspraken
Belga / D. Waem

Meerderheidspartijen CD&V en Open Vld en de oppositie hebben Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) op de korrel genomen voor haar uitspraken over het gelijkekansencentrum Unia. De minister zelf blijft bij haar uitlatingen.

Enkele weken geleden had minister Homans scherpe kritiek op Unia. Dat centrum is volgens haar «niet neutraal en niet objectief» en verdedigt ook maar één doelgroep, namelijk de mensen van allochtone origine.

Tijdens een debat in het Vlaams Parlement nam de N-VA-minister geen gas terug in haar kritiek. Volgens haar werkt Unia “met twee maten en twee gewichten” en “éénzijdig voor één kansengroep”. “Unia moet een onafhankelijk centrum zijn voor iedereen”, aldus Homans. De N-VA-minister herhaalde dat ze daarom een evaluatie wil laten uitvoeren door een onafhankelijke instantie.

“Manifeste onwaarheden”

De houding en scherpe taal van Homans deden de oppositie steigeren. Zo vinden Yasmine Kherbache (sp.a) en Björn Rzoska (Groen) dat de minister blijft vasthouden aan “manifeste onwaarheden” en “leugens” in de informatie en cijfers die ze heeft verspreid.

De minister kreeg niet alleen de wind van voor vanuit de oppositie, ook coalitiepartners CD&V en Open Vld waren niet mals. Zo vindt Ward Kennes (CD&V) dat het N-VA-kopstuk “de polemiek onnodig verder opjaagt” en “verder polariseert”. “U moet ophouden uw bevoegdheden op deze manier uit te oefenen”, beaamt Mercedes Van Volcem (Open Vld).