Elanden in Alaska hebben last van winterdipje

De elanden in Alaska zijn toe aan de lente. Door het voedselgebrek in de winter zijn de dieren moe en chagrijnig. Biologen waarschuwen: geef ze voldoende ruimte en voeder hen niet.
door
Liza
Leestijd 1 min.

Elanden kunnen ook last hebben van een winterdipje. Ze kunnen in deze tijd van het jaar erg humeurig uit de hoek komen en zelfs mensen aanvallen. Daarom geven biologen van de Amerikaanse staat wijze raad aan de inwoners: blijf uit hun buurt en geef ze geen eten.

Hoewel elanden bekend staan als vrij tamme en rustige dieren, ging het afgelopen week een paar keer fout. Een paar dieren hadden de aanval ingezet op wintersporters die naar de skilift liepen. Daarbij werd één eland noodgedwongen neergehaald. Ook kreeg een vrouw die haar kippen aan het voeren was een stevige stoot.

Vreedzaam

In het algemeen zijn het wel vredelievende wezens. Zo lopen ze geregeld rond in de straten van de stad Anchorage, zonder enige incidenten. De inwoners weten wel dat ze uit de buurt moeten blijven in het paarseizoen en als de elanden geworpen hebben. Dan zijn ze erg beschermend tegenover hun kroost. Nu moeten ze dus ook uitkijken voor chagrijnige elanden die de winter beu zijn.