Vorig jaar 25.647 Belgische paspoorten als verloren of gestolen gemeld

door
Belga
Leestijd 1 min.

In 2016 zijn via de federale politie in totaal 25.647 Belgische paspoorten als verloren of gestolen doorgegeven aan Interpol. Dat zijn er 70 per dag. Het jaar voordien waren er dat 23.060, of 63 per dag. Dat heeft de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken vandaag aan Belga gemeld. Er is vermoedelijk geen stijgende tendens, maar wel een veel betere registratie dan in het verleden. Dit komt door een betere sensibilisering hierover en betere mogelijkheden voor de gemeenten om dit sneller door te geven, stipt de woordvoerder aan.

Verlies en diefstal van paspoorten wordt door burgers parallel doorgegeven via gemeenten (ambassades en consulaten) aan Buitenlandse Zaken en via de lokale politie. Buitenlandse Zaken en Belgische lokale politie geeft de nummers (niet de naam van de houder) van verloren en gestolen paspoorten door aan de federale politie.

Binnen een dag worden de gerapporteerde verloren en gestolen paspoorten en reisdocumenten internationaal geseind. Dit betekent dat politie en grenscontrolediensten wereldwijd via Interpol, en in Europa via de Schengen-samenwerking, de ongeldigheid van die documenten onmiddellijk kunnen nagaan. "De opvolging van verloren en gestolen paspoorten en snelle en effectieve seining ervan is al sinds vele jaren een groot aandachtspunt van Buitenlandse Zaken", luidt het nog.

bron: Belga